Contracten zorgverzekeraars 2023

Lachen of huilen

Dit waren de opties die veel praktijkeigenaren binnen de fysiotherapie de afgelopen weken hadden bij het zien van de contractaanbiedingen en tarieven 2023 van de zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars die met steeds belachelijkere eisen komen, tarieven aanbieden die sinds 2010 nauwelijks zijn verhoogd. Ook nu met de enorme inflatie krijgen zij géén inflatiecorrectie op het tarief. Afgelopen jaren werkten de fysiotherapeuten al ruim 30% onder kostprijs (Onafhankelijk GUPTA-onderzoek).

Door de enorm lage tarieven verlaten veel fysiotherapeuten het vak en tevens kunnen veel praktijkeigenaren niet meer op verantwoorde wijze hun praktijkvoering voeren, hun praktijkkosten niet meer bekostigen en willen hun praktijk verkopen.

Maar wie zorgt er voor de fysiotherapeut?
Fysiotherapiepraktijken, maar ook ons genootschap fysiotherapie (KNGF) hebben niets in de pap te brokkelen. Het is slikken of stikken, geen enkele vorm van tweezijdige onderhandeling aangaande contracten en tarieven. De contracten va de zorgverzekeraar zijn regelrechte wurgcontracten. Zo is de fysiotherapeut verworden tot de slechtst betaalde HBO of WO opgeleide zorgverlener.

Wie geeft ons de steun nu wij met de rug tegen de muur staan? Wie zorgt ervoor dat wij onze zorg kunnen blijven geven? Dat ons personeel hun vaste lasten kan blijven betalen? Dat wij de deuren open kunnen houden? Dat wij weer aan onze nachtrust toekomen? Dat wij ook pensioen op kunnen bouwen?

Het water staat de fysiotherapie aan de lippen. De zorgverzekeraar lacht ons in het gezicht uit. De overheid laat ons in de kou staan. De werkdruk en administratieve lasten worden hoger en hoger. Vele collega fysiotherapeuten stappen om deze redenen uit het vak.

Staat u achter uw fysiotherapeut? Wilt u in de toekomst ook nog goed en snel geholpen worden door uw fysiotherapeut?

Dan roep ik u op om dit bericht te delen om Nederland te informeren over hoe het is gesteld met de zorg en in het bijzonder de fysiotherapie voordat het te laat is.
Ons mooie vak staat op omvallen, uw fysiotherapeut staat op omvallen. Help de zorgverlener die normaal altijd voor u klaar staat!

Wat kunt u doen?
o Kies een zorgverzekeraar die beter is voor uw zorgverlener (uw fysio weet wel welke).
o Deel deze informatie zoveel mogelijk.
o Wijs de overheid op haar verantwoordelijkheid ook te zorgen voor haar zorgverlener.
o Wees geduldig; de werkdruk is erg hoog en de fysiotherapeuten lopen op hun tenen.
o Teken de petitie:
https://gewoonfysiotherapeut.petities.nl/?fbclid=IwAR2lr48x5ZPe91nFXaRSpvpUzTpsDHh9sqqo9FGj2yIhZ4OBZWBZqH52dpE

Uw steun wordt zeer gewaardeerd!